De som sett professionell konståkning på tv har nog lagt märke till att ingen tävlande bär hjälm. Detta med anledning av att den försvårar alla hopp och piruetter. Frågan som den senaste tiden blivit mer aktuell är när i åldrarna det egentligen är okej att ta av hjälmen.
– Vi uppmuntrar hjälm så länge som möjligt, säger Sara Frank, ordförande för Skövde konståkningsklubb.
Även om klubben tillåter träning utan hjälm efter att de klarat ett test, känner deras tränare att hjälmen inte på något vis hämmar åkarnas utveckling något nämnvärt.
Mikael Gillberg, ordförande för Skara konståkningsförning, ställer sig däremot på motsatt sida i diskussionen.
– Hjälmen kommer i vägen och kan till och med skada när åkarna har kommit upp på en viss nivå och gör tillräckligt avancerade tekniker. Vi har tolvåriga åkare som tränar utan och det är inget problem, eftersom de klarat testet för det, säger Mikael.
På andra platser i landet har föräldrar reagerat över att deras barn ska hoppa och snurra på isen utan hjälm. Något Mikael och Sara är överens om är också föräldrarnas viktiga roll i beslutet.
– Föräldrarna brukar däremot inte säga emot när man förklarar vikten av att träna utan hjälm och att huvudskador i stort sett aldrig sker inom sporten. Men det är viktigt att tränare och föräldrar hela tiden för dialog.
Både Sara och Mikael pratar även om ett mjukare huvudskydd, som förvisso inte är lika beskyddande som en hård hjälm, men å andra sidan är den inte heller lika märkbar för åkaren.
– I slutändan är det tränarna som har ansvaret på isen, och jag ställer mig helt bakom dem om de anser att någon bör ta på sig en hjälm, säger Sara.